mandag den 8. september 2014

LEPRECHAUN-serien: Stjæl aldrig en dværgtrolds guld, hvis du har dit liv kært

Ifølge irsk folkeovertro står der en krukke med guld for enden af regnbuen. Den tilhører en leprechaun, en lille mand klædt i rødt eller grønt, der får tiden til at gå med at lave sko. Umiddelbart skulle man ikke tro, at sådan et væsen kunne blive hovedperson i en serie af skrækfilm, men nu kan alt lade sig gøre i Hollywood, og derfor har vi fået LEPRECHAUN-franchisen med hele seks film med den 1 meter og 7 centimeter høje englænder Warwick Davis i hovedrollen som den dæmoniske dværgtrold. Serien genoplives nu i form af LEPRECHAUN: ORIGINS, hvor den amerikanske dværg-wrestler Dylan Postl har overtaget hovedrollen. Men her skal det handle om de seks originale film, der kom i årene fra 1993 til 2003.

LEPRECHAUN (1993)

Dan O'Grady stjæler en leprechauns guld, men det vil den grådige gnom ikke finde sig i. Den ender dog med at blive spærret inde i en kasse i O'Gradys kælder, hvor en firkløver på låget er nok til at holde på ham. Ti år senere er huset blevet overtaget af J.D., hvis forkælede datter Tory fra storbyen bestemt ikke bryder sig om den edderkoppe-befængte kælder. Men hun får andre ting at tænke på, da hun får øje på den charmerende maler Nathan, der hjælper med at renovere huset - og det bliver endnu værre, da den irske dæmon-dværg slipper fri og går på jagt efter sit guld.
You only got away because me powers are weak! I need me gold!
Leprechaun
Allerede fra den første scene, hvor den lille leprechaun stavrer ind i billedet, slås det fast, at denne film er lavet med et glimt i øjet. Horror og humor går hånd i hånd i denne mærkværdige produktion, der nok slet ikke ville have fungeret, hvis den var blevet lavet som en hardcore-gyser. Nu har vi på ingen måde med et mesterværk at gøre, men kult-faktoren er høj, og filmen har en særlig "gammeldags" charme, så man får en fornemmelse af at se en gyser fra 1983 - og ikke fra 1993. Den smager bare meget af VHS-horror.

Warwick Davis er sjov i rollen som den drabelige dværg, og det er derudover et fint hold af skuespillere, som instruktøren og manuskriptforfatteren Mark Jones har samlet. I centrum står selvfølgelig Jennifer Aniston, der siden blev en superstjerne i kraft af komedieserien FRIENDS og et hav af romantiske komedier. Det er ikke så underligt, at hendes ansigt siden er kommet i centrum på diverse dvd-udgivelser af LEPRECHAUN. Filmen er ikke udpræget blodig, men en smule splat får man da - og så er selve Leprechaun-designet ganske velfungerende. Og så er det i øvrigt forbløffende hvor mange forskellige køretøjer, den lille satan formår at køre rundt i.

LEPRECHAUN, USA, 1993. Instruktion: Mark Jones. Medvirkende: Warwick Davis, Jennifer Aniston, Ken Olandt, Mark Holton, Robert Hy Gorman. Musik: Kevin Kiner.

LEPRECHAUN 2 (1994)

En leprechaun runder de 1000 år og kan i fortidens Irland vælge sin brud ved at få hende til at nyse tre gange. Den plan forpurres af hans menneske-slave, men 1000 år senere er vores lille ven igen på sporet af en kone - og det er selvfølgelig en fjern slægtning til hans oprindelige valg. Hun hedder Bridget, men hun har allerede en kæreste i form af Cody, der har travlt med at kapre kunder til sin onkels lurvede horror-rundtur i Hollywood. Derfor flirter Bridget også med andre, men den djævelske dværg skal nok bestemme hvilke "mænd", hun skal interessere sig for.
Scream as you may! Scream as you might! If you try to escape, you'll be dead on this night!
Leprechaun
I seriens andet kapitel fremgår det ikke klart, om vi har med den samme leprechaun at gøre som i 1'eren, men tøj og makeup er ens. Dog er nogle af spillereglerne lavet om. Hvor det før gjaldt om at finde en firkløver for at skade dværgtrolden, så kan man denne gang klare sig med noget smedejern. Nu har filmskaberne nok ment, at det ville være komplet usandsynligt, at vores helte skulle gå på jagt efter firkløvere midt i Hollywood, men det ændrer ikke noget ved, at filmen er helt gak-gak.

Med introen, der foregår i Irland i gamle dage, og med de mange scener fra den underjordiske leprechaun-hule, så har denne film en fantasy-agtig stemning. Men samtidig er der skruet op for de kreative døds-scener - selvfølgelig krydret med kulsorte replikker - hvilket vi også kender fra andre horror-franchises. Warwick Davis er i topform i denne film, men de andre skuespillere er lige så interessante som en papkasse, der har stået ude i regnvejr. Charlie Heath er decideret usympatisk, hvilket ikke er så heldigt, når hun spiller den kvindelige hovedrolle. I små roller ses Kimmy Robertson (kendt som Lucy i TWIN PEAKS) og den myreflittige Clint Howard.

LEPRECHAUN 2, USA, 1994. Instruktion: Rodman Flender. Medvirkende: Warwick Davis, Charlie Heath, Shevonne Durkin, Sandy Baron, Adam Biesk. Musik: Jonathan Elias.

LEPRECHAUN 3 (1995)

En pantelåner i Las Vegas betaler 20 dollar for en leprechaun-figur af sten, der bærer en mystisk medaljon. Da han tager medaljonen af, forvandles figuren til en levende leprechaun, og så er helvede løs. Imens er den unge studerende Scott på gennemrejse, og han hjælper den strandede Tammy hen til det kasino, hvor hun arbejder som assistent for en tryllekunstner. På trods af Tammys instrukser om, at han ikke må spille, får Scott hurtigt formøblet de 23.000 dollar, han skulle bruge til sine studier. Men da han får opfyldt et ønske, fordi han ved et tilfælde får fat i en af dværgtroldens guldmønter, vinder han stort ved spillebordet. Men nu vil alle have fingre i den magiske guldmønt.
Yeah, give me hotel security. Yeah, I'd like to report a leprechaun in your hotel. No, a leprechaun. Yeah, little green guy. he tried to kill me! Hello?
Scott
Efter to kapitler i franchisen, der havde haft premiere i biograferne, gik LEPRECHAUN-serien nu over til at være et direkte-til-video-fænomen. Budgettet har næppe været det store sus, men det er alligevel lykkedes at få skabt en ganske hæderlig og underholdende film. Tempoet er højt, og der er mange gode jokes og scener undervejs. Selv om det kan virke trættende, at hovedfiguren skal udspy limericks hele tiden, så fungerer det nu meget godt - ikke mindst fordi Warwick Davis virkelig ser ud til at nyde at spille rollen.

Ikke alle skuespillerne gør det lige godt, og nogle af døds-scenerne er lidt for syrede i forhold til det univers, som filmen skal forestille at foregå i. Der gøres dog meget ud af at give karaktererne lidt flere dimensioner, end man normalt ser i disse billige direkte-til-video-gysere, hvilket er et plus. Endnu engang ændres spillereglerne for en leprechauns styrker og svagheder, men det må man så finde sig i. LEPRECHAUN 3 bliver en anelse trættende i længden, og man kunne med fordel have skåret ti minutter af spilletiden.  

LEPRECHAUN 3, USA, 1995. Instruktion: Brian Trenchard-Smith. Medvirkende: Warwick Davis, John Gatins, Lee Armstrong, John DeMita, Michael Callan. Musik: Dennis Michael Tenney.

LEPRECHAUN 4: IN SPACE (1996)

Et rumskib med elitesoldater er på jagt efter et monster, der gemmer sig på en fjern planet. Monstret viser sig at være vores drabelige ven, der er ved at lægge an på en prinsesse, fordi han drømmer om at regere over hendes planet. Men soldaterne får taget livet af den lille leprechaun, men det er ikke forbi endnu. På forunderlig vis genopstår han om bord på rumskibet, og soldaterne må på jagt igen. Imens er lederen af hele missionen, den skumle dr. Mittenhand, i gang med diverse luskede eksperimenter, der muligvis kan genopbygge hans ødelagte krop.
Don't get too excited, boys. On the planet Dominia, when a woman of royal blood shows you her breasts, it's a death sentence.
Tina
Det er udtryk for ren desperation, når en horror-franchise bliver sendt ud i rummet. Vi er kun nået til kapitel fire i LEPRECHAUN-serien, og her er man allerede løbet tør for ideer, og derfor skal hele handlingen flyttes til det ydre rum engang i fremtiden. Også HELLRAISER-serien nåede til det punkt ved den fjerde film, mens de trods alt nåede at lave ni FRIDAY THE 13TH-film, før Jason Voorhees blev skippet væk fra Jorden. At en leprechaun intet har at gøre på et rumskib, bliver meget tydeligt, når man kæmper sig igennem denne jammerlige film, der er den absolut værste i serien. Hverken horror eller humor fungerer i dette mærkværdige makværk, der på intet tidspunkt kommer op i gear.

Warwick Davis ser noget træt ud i denne omgang, men det er godt nok også nogle billige papmache-kulisser, han skal stavre rundt i. Hertil kommer nogle sølle computer-effekter, der på intet tidspunkt overbeviser. Jessica Collins er nydelig at se på i den kvindelige hovedrolle, mens Rebecca Carlton er sjov som den forræderiske prinsesse. Det bizarre højdepunkt er dog Guy Siner, der er kendt som løjtnant Gruber i den endeløse komedieserie 'ALLO 'ALLO! Her gør han grin med sin tyske accent fra TV-serien, uden at det på noget tidspunkt bliver morsomt. 

LEPRECHAUN 4: IN SPACE, USA, 1996. Instruktion: Brian Trenchard-Smith. Medvirkende: Warwick Davis, Brent Jasmer, Jessica Collins, Guy Siner, Tim Colceri. Musik: Dennis Michael Tenney.

LEPRECHAUN IN THE HOOD (2000)

Ved et tilfælde kommer de tre rappere Postmaster P., Stray Bullet og Butch til at befri den leprechaun, der for mange år siden fik stjålet sin magiske fløjte af den tidligere alfons Mack Daddy. Denne er siden blevet en stinkende rig plade-producer, men den groteske gnom vil selvfølgelig have sin fløjte tilbage. Den bliver i mellemtiden stjålet af de tre rappere, der tror, at de har slået Mack Daddy ihjel. Men han lever stadig, og nu må trioen flygte gennem kvarteret med den vrede plade-producer og den knotne leprechaun i hælene.
Hey you, you listen to me. You don't wanna fuck with me, okay? I hope you had sex last night, 'cause I'm gonna come over there and I'm gonna cut off your dick, then I'm gonna feed it to my pit, then I'm gonna burn the shit when it comes out my goddam dog's ass, you hear me? Don't fuck with me, bitch!
Mack Daddy
Der findes næppe noget værre end dårlig rapmusik, og denne film er fyldt med det ene rædselsvækkende eksempel efter det andet. Yikes! Man får lidt på fornemmelsen, at Warwick Davis ikke har haft ret mange dage på settet (hvilket formentlig skyldes et beskedent budget), og så er spilletiden bare blevet pumpet med en masse jammerlig hip-hop. At man samtidig skal udsættes for en person-karakteristik, der byder på klicheer og race-stereotyper, gør det heller ikke bedre. Det er muligt, at rappere siger fuck, shit og motherfucker hele tiden, men det er meget anstrengende at høre på i halvanden time.  

Ice-T er ikke det store talent som skuespiller, men han giver dog filmen lidt tyngde i en film uden andre kendisser ud over Warwick Davis (en cameo af rapperen Coolio batter ikke det store). Det hele afvikles dog så sjusket, at man kan undre sig over, at filmen i det hele taget er blevet lavet - og at man end ikke har magtet at fylde den med nogle ordentlige special effects, der kunne give døds-scenerne lidt saft og kraft. Men det må man også kigge langt efter. Hvis man når frem til rulleteksterne, kan man opleve Warwick Davis give et rap-nummer i sit leprechaun-kostume. Ja, det er en af den slags film...  

LEPRECHAUN IN THE HOOD, USA, 2000. Instruktion: Rob Spera. Medvirkende: Warwick Davis, Ice-T, Anthony Montgomery, Rashaan Nall, Red Grant. Musik: Nicholas Rivera.

LEPRECHAUN: BACK 2 THA HOOD (2003)

Selv om damefrisøren Emily af en spåkone er blevet advaret om at holde sig væk fra pludselig opstået rigdom, så er det alligevel for fristende, da hun finder en gammel kiste fuld af guldmønter. Hun deler rovet med sin bedste veninde Lisa, deres stenede ven Jamie og hendes ekskæreste Rory, der nu er blevet narkohandler. Mens de fire nyder livet med masser af shopping og andre rare ting, vågner den grumme leprechaun for at finde sit tabte guld. 
Don't you presume to tell me right from wrong. You compromised all you believed in once you got the gold, just like all those before you. Your kind is weak, and will always give in to your selfish yearnings.
Leprechaun
Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om andre film, hvor en bong bliver brugt som et mordvåben, men det kan man altså blive vidne til i det sjette kapitel i LEPRECHAUN-franchisen, der også blev det sidste med Warwick Davis på rollelisten. Selv om vi er tilbage i ghettoen, så har filmen intet med 5'eren at gøre, hvilket er et held, for den er ikke helt tosset. Selv om tonen er mere humoristisk end skræmmende, så gøres der en ærlig indsats for at gøre især døds-scenerne grumme og uhyggelige.

Ingen vil dog dø af skræk af at se LEPRECHAUN: BACK 2 THA HOOD, og selv om filmen har sine højdepunkter, så fyldes der også på med klicheer. Jeg ved ikke om der findes afroamerikanere, der ryger pot hele tiden og taler som om de er med i en SCARY MOVIE-film, men det kan man desværre opleve her. Ganske anstrengende... Til gengæld er der gjort en del ud af Warwick Davis' makeup og kostume, hvilket trækker op i den samlede bedømmelse. Ja, selv store dele af musikken er til at holde ud at høre på. 

LEPRECHAUN IN THE HOOD, USA, 2003. Instruktion: Steven Ayromlooi. Medvirkende: Warwick Davis, Tangi Miller, Laz Alonso, Page Kennedy, Sherrie Jackson. Musik: Michael Whittaker.

BONUS-INFO: Hvordan ser man de der LEPRECHAUN-film?

De seks film i serien er udgivet mange gange, så det skulle kunne lade sig gøre at opstøve dem. LEPRECHAUN kan man få her i landet i en fin dvd-udgave fra Another World Entertainment. Titlen er DVÆRGTROLDENS HÆVN, og billedet er i anamorphic widescreen. Fra Lionsgate i England kan man købe en LEPRECHAUN COLLECTOR'S BOX med de fem første film. Her er den første film i fullframe, hvilket også gælder et par af de andre, men nu er det også i høj grad direkte-til-video-produktioner, vi har med at gøre. Alle filmene er tekstet på engelsk for hørehæmmede.

LEPRECHAUN: BACK 2 THA HOOD har i hvert fald være ude som leje-dvd her i Danmark fra Sony. Man kan måske være heldig at finde brugte eksemplarer. I forbindelse med LEPRECHAUN: ORIGINS udkommer en Blu-ray-boks i USA med rub og stub - inklusive den nye film.

Det er komplet ligegyldig hvilken rækkefølge, man ser filmene i - bortset fra, at de alle handler om en leprechaun, der er på jagt efter sit guld og andre ting, så har de intet med hinanden at gøre.

2 kommentarer:

  1. Jeg har fornylig købt en triplepack DVD med de tre første film, og jeg så de to første for et par weekender siden... Jeg var ret skuffet over den første, der var ikke så meget at komme efter, udover at det var sjovt at se en ung udgave af Aniston... Jeg synes faktisk 2eren var væsentligt bedre, og så var det en behagelig overraskelse at se Kimmy Robertson - jeg er kæmpe Twin Peaks fan... Den mindede mig iø på flere måder om drømmeuniverset fra ELM STREET serien...
    Nu skal jeg lige have set 3eren, og så ender det jo nok med at jeg også må have fat i de andre... En af skiverne indeholder trailers til de første 5, og det ser for mig ud som om de holder niveaet... Jeg kan godt lide at filmene foregår i forskellige miljøer, og så synes jeg det er lidt pudsigt at vores lille ven havner i "Space" i film nummer 4 - det var også i film nummer 4 at CRITTERS nåede derud...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg havde helt glemt CRITTERS-serien - dem skal jeg vist kigge nærmere på.

      Slet