lørdag den 16. juli 2011

13 korte gys (+lidt ekstra) til sommerferien

Den danske horror-litteratur sprudler i disse år. En del forlag tør satse på genren og flere og flere forfattere kaster sig over tasterne for at skræmme livet af deres læsere. Og det inspirerer endnu flere debutanter til at prøve at skrive et godt gys. Et eksempel på dette er antologien VELKOMMEN TIL DYBET fra Tellerup, der er begyndte sit liv som en konkurrence i 2009 under titlen GYS.

Konkurrencen kørte igennem seks hjemmesider, bl.a. Tellerups egen og Horrorsiden. 148 noveller blev sendt ind og redaktøren Mathias Clasen har så udvalgt de 13 bedste, der kommer både fra etablerede navne og nye skribenter. I sagens natur er det en samling blandede bolsjer, men heldigvis smager mange af dem rigtig godt.

Lad mig fremhæve de bedste. Henrik Einspors "Bølgen" har en mageløs stemning i en gribende historie om en forestående katastrofe. Og i "Langt ude i skoven" af Lars Ahn Pedersen får vi mesterlig uhygge i en ekstremt velskrevet novelle. "Anonymt bidrag" af Martin Schjönning er intens og klaustrofobisk og forfatteren gør god brug af den usædvanlige location. Endelig vil jeg pege på Teddy Vorks "Isolde", der tager fat i et klassisk horror-tema på en både elegant og meget uhyggelig måde.

Esther Rützous "Kun edderkopper" og Nicole Boyle Rødtnes' "Mærket" befinder sig begge i velkendt terræn, men er meget creepy og effektive. Et par af skribenterne demonstrer stort talent, men kommer ikke helt i mål. Nikolaj Højbergs dommedagshistorie "Sommerfrost" indeholder mageløse billeder, men bliver ikke helt forløst til sidst. Freddy E. Silvas "Heksejægeren" er en fantasy-inspireret historie, der kommer godt fra start, men som ikke fungerer 100 procent hele vejen igennem.

Endelig er der noveller af Nick Clausen, Michael B. Hansen, Sonja Kjeldsmark, Pia Valentin Lorentzen og Thomas Strømsholt, der efter min mening er på det jævne. Bogen rundes af med en såkaldt bonusnovelle af den altid fremragende Michael Kamp, men det forklares ikke om historien har været sendt ind til konkurrencen.

Der er stor spredning i denne antologi og det kan være lidt uklart hvilken målgruppe, den er redigeret til. Men jeg er sikker på, at de fleste vil kunne finde mindst en håndfuld historier, som virker for dem. Interessant er det også at læse Mathias Clasens guide til genren, hvor han bl.a. henter inspiration fra Charles Darwins udviklingslære.

VELKOMMEN TIL DYBET er venligst stillet til rådighed af Tellerup

Ingen kommentarer:

Send en kommentar