torsdag den 27. december 2007

Nyskabende og brutale tegneserier

I begyndelsen af 50'erne var Bill Gaines og Al Feldstein med til at revolutionere hele det amerikanske tegneseriemarked med en stribe banebrydende hæfter i flere forskellige genrer, men det var først og fremmest gyser-serierne, der var helt unikke.

I blade som THE VAULT OF HORROR, TALES FROM THE CRYPT og THE HAUNT OF FEAR kunne man opleve ækle og gnækkende værter, der præsenterede den ene makabre historie efter den anden.

Og historierne var så grænseoverskridende, at hele tegneserie-branchen blev tvunget ud i en form for selvcensur, The Comics Code, der var et sæt spilleregler for hvad en tegneserie måtte indeholde. Blade, der ikke overholdt disse regler, havde meget vanskelige vilkår, og det tog livet af alle EC Comics-hæfter (bortset fra humorbladet MAD).

EC Comics har været meget sporadisk oversat til dansk, men sidste år udkom et udvalg i hardcover fra Egmont Serieforlaget. Titlen er SKRÆK. Bogen byder på 22 historier, og det er meget underholdende læsning. Ikke alle historier er lige heldige, og nogle af dem er så sjuskede, at værten er nødt til at forklare pointen til sidst, men de fleste indslag er virkelig gode. Og hele fem af dem er tegnet af Jack Davis, efter min mening EC-tegneren over dem alle.

Bogen er i sort-hvid, hvilket fungerer fint. Da bogen udkom, var prisen hele 249,- kr., hvilket er lidt vildt, men den skulle nu være til at få for 99,50 kr. "Desværre" bliver man fristet til at læse endnu mere, og Gemstone Publishing har kastet sig ud i et meget lækkert projekt med komplette genoptryk i hardcover, hvor hvert bind indeholder seks originale numre - i farver! Uha, det er fristende...

2 kommentarer:

  1. Jeg har netop købt de to første volumes af "Tales from the Crypt" fra The EC Archives, og det er så fedt at se de gamle historier. Min favorittegner er Graham Ingels, som også er designer af The Old Witch fra nr. 24.
    Havde ikke set at "Skræk" var ved at blive genudsendt, men den må jeg hellere få tjekket :-)

    SvarSlet
  2. Ja, det er vildt spændende med de nye genoptryk og jeg er nok nødt til at købe dem en dag. SKRÆK-bogen er formentlig et one-shot.

    SvarSlet