lørdag den 7. april 2007

Bogen bag filmen bag fænomenet

Hele Amityville-fænomenet begyndte med en bog, nemlig Jay Ansons THE AMITYVILLE HORROR fra 1977. I bogen kan man læse om ægteparret George og Kathleen Lutz, der d. 18. december 1975 flyttede ind i et stort hus på Ocean Avenue i Amityville, Long Island, sammen med Kathleens tre børn og deres hund. Huset havde de fået til en fornuftig pris, ikke mindst fordi Ronald DeFeo, Jr. tretten måneder før havde massakreret hele sin familie i huset. Familien Lutz var bare glade for at have fået et så fantastisk hjem til ingen penge, men 28 dage senere flygtede de i panik efter at have oplevet alskens overnaturlige fænomener. De efterlod alle deres ejendele og ingen af dem vendte nogensinde tilbage til huset.

Det specielle ved bogen er, at den skal forestille at være baseret på fakta - at alt dette rent faktisk fandt sted. Dette var med til at gøre bogen til en bestseller med mindst tre millioner solgte eksemplarer. I 1979 kom den første film og siden fulgte otte sequels, prequels og remakes.

Jeg er vendt tilbage til kilden og har nu læst Jay Ansons bog. Det har været ganske underholdende, men det er ikke nødvendig nok til at gøre mig til en "believer". Selv om det er en fakta-bog, er den skrevet i en skønlitterær stil med dialog og det hele. Den når dog ikke helt at blive til New Journalism, men jeg kan bestemt godt se bestseller-potentialet. Man læser de 310 sider på ingen tid.

Hvis man har set den første film eller det nye remake, vil store dele af historien være velkendt. Især har man i 1979-filmen forsøgt at lægge sig meget tæt op ad bogen. Det er især i slutscenerne, at man tager sig nogle friheder for at gøre det hele lidt mere skrækfilm-agtigt. Til gengæld er der vilde scener i bogen (f.eks. da Kathy Lutz flere gange leviterer over ægtesengen), der trods alt var for meget for Hollywood.

Da ægteparret Lutz er de primære kilder til historien, er der meget få andre personer i bogen, der kan være verificere de overnaturlige hændelser, og her er den skønlitterære stil med til at trække ned i ens oplevelse af dette som en sand historie. Og der findes flere bøger, der prøver at afsløre hele historien som det rene nonsens. Uanset hvad er Jay Ansons bog værd at læse som ren underholdning, men man skal ikke regne med at blive meget klogere på hele Amityville-fænomenet. THE AMITYVILLE HORROR kan bestilles fra Amazon.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar